Visit Lidingö - Lidingös besöksportal

Hem

Millesgården: Mats Gustafson & Ted Muehling

11.00 lördag 10 juni - 17.00 söndag 10 september

Mats Gustafson  & Ted Muehling

Mats Gustafson (f. 1951) började karriären som illustratör i slutet av 1970-talet. Hans eleganta, subtilt uttrycksfulla akvareller och pasteller vidgade modeillustrationens ramar och möjligheter. Genomslaget blev internationellt. Bland uppdragsgivarna hittar vi Hermès, Svenskt Tenn, Tiffany & Co., Yohji Yamamoto och Comme des Garçons. De senaste tio åren har Gustafson företrädesvis arbetat för modehuset DIOR.

Sida vid sida av modeteckningen har hans penseldrag frammanat porträtt; av människor, stenar, svanar. Blicken vänds återkommande mot naturen på Long Island i USA, där han bor sedan 20 år. Hans konst har den senaste tiden ställts ut på bl.a. Akvarellmuseet och CFHILL.

Ted Muehling (f. 1953) har designat smycken och föremål inspirerade av naturen sedan 1976. I sin studio i New York skapar han objekt i ädelsten, metall, pärlemor, horn, plast och trä. Askar, smycken, vaser, en käpp, en spegel. Ofta unika objekt, tillägnat en vän. Alltid med naturen som avstamp. Han undviker industri-designens konventioner och begränsningar och arbetar med sin egen design på ett hantverksmässigt sätt där tid inte är ett hinder och kvantitet inte ett krav.

Paret Gustafson och Muehlings konst delar ett gemensamt språk i hur de utforskar texturer. Texturerna hos tyger, hud, skal, sand, mineraler och metall. Muehlings kuriosakabinett med naturaliesamlingar och uråldriga fossiler och Gustafsons solitära akvarellstenar och snabba penseldrags haute couture, behandlar de eviga frågorna om livets övergående natur - memento mori.

I utställningen på Millesgården visas de båda konstnärernas verk sida vid sida i en besjälad miljö – med antika porträttbyster, barockmöbler och kuriosakabinett fyllda av naturens under. Curator är formgivaren Tom Hedqvist (f. 1948).

Text: Millesgården

Öppettider:
Tisdag - söndag 11.00 - 17.00, även under storhelger.

© visitlidingo.se 2023