Visit Lidingö - Lidingös besöksportal

Hem

Millesgården: Det dukade bordet

11.00 lördag 11 februari - 17.00 söndag 28 maj

Det dukade bordet med Hanna Hellquist. Foto: Samuel Voigt Lind

Det dukade bordet med Hanna Hellquist. Foto: Samuel Voigt Lind

Det dukade bordet, med Hanna Hellquist       

”Oviktiga saker kan betyda allt” skriver Hanna Hellquist (f. 1980) och tillkännager att hon är besatt av att duka vackert. Att skapa bord. Och kanske är det särskilt viktigt att hitta det stora i det lilla när tillvaron är oviss och omvärlden skälver. Att skapa mening i en annars grå vardag.

Att samlas kring en måltid och bjuda in till ett dukat bord, har genom mänsklighetens historia haft en central roll. Måltiden som motiv har sedan antiken förekommit i konsten. Ofta symbolladdade och fulla av allegorier. Som 1600-talets stilleben – nature morte – där kompositioner av dignande fruktfat med vindruvsklasar, blommor och fjärilar kunde ha syftet att manifestera rikedom och världsvana men även fattigdom och elände.

Middagsbordets många aspekter breder ut sig längs meterlånga dukningar i Millesgårdens konsthall och väcker tankar om livet i stort och smått. Är det sparsmakad elegans eller pråligt överdåd? Strävsam vardag eller högtidligt koketterande? Lagren är flera; omtanken hos värden, som genom dekoration och komposition uppmuntrar till konversation, samt bordsplaceringens syfte att binda ihop sällskapet – allt detta är det dukade bordets koreografi.

Rådande forskning visar att psykiskt välmående främjas av att samlas kring en måltid och sitta ned i lugn och ro. Samma studier visar också att allt färre gör det.

Hanna Hellquist är journalist och författare och förekommer frekvent i tv och radio. Till utställningen på Millesgården har hon bjudit formgivare, konstnärer och kreatörer, bland andra Marie-Louise Ekman, Klässbols linneväveri och Evelina Kroon; att gemensamt hylla det dukade bordets lust och lov.

Text: Millesgården

Öppettider:
Tisdag - söndag 11.00 - 17.00, även under storhelger.

© visitlidingo.se 2023