Visit Lidingö - Lidingös besöksportal

Hem

30/9-28/1. Millesgården: Kaffe Fassett. The Power of Pattern

Millesgårdens stora konsthall fylld med färg.

Millesgårdens stora konsthall fylld med färg.

Levitate av Danny Amazonas.

Levitate av Danny Amazonas.

Kuddar med broderier av Kaffe Fassett och Brandon Mably.

Kuddar med broderier av Kaffe Fassett och Brandon Mably.

Annes hem har inretts av Kaffe Fassett och Brandon Mably till "Kaffe´s House". Här stora rummet.

Annes hem har inretts av Kaffe Fassett och Brandon Mably till "Kaffe´s House". Här stora rummet.

Annes hem har inretts av Kaffe Fassett och Brandon Mably till "Kaffe´s House". Här matrummet.

Annes hem har inretts av Kaffe Fassett och Brandon Mably till "Kaffe´s House". Här matrummet.

Kaffe Fassett i broderitagen.

Kaffe Fassett i broderitagen.

Ingen skjorta är den andra lik.

Ingen skjorta är den andra lik.

The Roseville Album av Kim McLean.

The Roseville Album av Kim McLean.

Konsthallen.

Konsthallen.

Kaffe Fassett.

Kaffe Fassett.

Den 30 september öppnades Millesgårdens utställning Kaffe Fassett: The Power of Pattern, där verk från en av vår tids mest produktiva textilkonstnärer kommer att visas upp. I museets konsthall bjuds besökarna in till att upptäcka och utforska Fassetts mångfacetterade och inspirerande värld.

Öppettider, se nedan.

"The Power of Pattern" är en djupdykning i Fassetts konstnärliga vision. Objekten som ställs ut kommer från konstnärer från hela världen (se förteckning nedan), handplockade av Fassett själv, och visar vidden av hans inflytande. Utställningen fokuserar på den senare delen av Fassetts konstnärskap där han framför allt har arbetat med lapptäcksteknik och utvecklat mönstrade tyger för quiltning.

Utställningen breder ut sig längs konsthallens golv, väggar och tak och omsluter besökaren med ett överflöd av färger, mönster och texturer. Inledningsvis möts vi av Fassett själv i en film, där konstnären diskuterar mönsterskapande med sina samarbetspartners på Kaffe Fassett Collective - Brandon Mably och Philip Jacobs. Den kreativa processen löper som en röd tråd genom utställningen och bjuder besökaren på en uppslukande visuell upplevelse.

”Det var något med att skapa tyg, vare sig det gällde stickning eller stramaljbroderi, det var alldeles för motiverande för mig att överge och enbart återgå till stafflimåleri. Jag kunde uttrycka all min passion för färg och form i dessa mjuka mänskliga texturer och längtade efter att skapa större och bättre prov på detta”, säger Fassett om hur han gick från klassiskt måleri till att arbeta med textilier.

”Skillnaden som vissa purister vill dra mellan konst och hantverk finns inte för mig. Jag har alltid försökt göra mina textilier så vackra jag bara kan. Låta dem genomsyras av allt arbete på samma sätt som ett konstverk. Sen är det är upp till andra att beskriva, om de nu måste, vad det i slutändan är”, säger han.

I ”The Colour Lab”, Fassetts hem och ateljé, både bor och skapar han och Mably i en ständigt föränderlig miljö där konst, design och hantverk smälter samman. Den klassiskt skolade Jacobs designar frodiga blommönster som får extra liv av Fassetts färgsättningar och Mablys unika och djärva design ger en kontrast till Fassetts och Jacobs detaljerade och ofta figurativa design. Den produktive Fassett har givit ut ett stort antal böcker och han har hållit föredrag och föreläsningar för en konsthantverksintresserad publik över hela världen.

”Hemmet är för mig ett laboratorium för färg och mönster på alla typer av sätt; jag blandar trasmatteteknik och quiltning; för mig handlar det om att hantera färg- och mönsterkompositioner.”

Utställningen är öppen till och med söndag den 28 januari 2024.

Öppettider:
Tisdag - söndag 11.00 - 17.00
Julafton och juldagen stängt
Annandag jul öppet 11.00 - 17.00
Nyårshelgen och Trettonhelgen öppet 11.00 - 17.00

Om Kaffe Fassett:
Kaffe Fassett (f. 1937 i San Fransisco, USA), är en av vår tids mest färgstarka och innovativa textilkonstnärer. Sedan 1960-talet är han bosatt i London och har under sin karriär, som spänner över drygt 50 år, ägnat sig åt utforska stickning, broderier och lapptäcksteknik. Den senare delen av sin karriär har Fassett fokuserat på quiltning och tillsammans med en grupp textilkonstnärer, bland andra Brandon Mably och Philip Jacobs, har han utvecklat mönstrade tyger för quiltning.

Om utställningen:
The Power of Pattern är producerad av Fashion and Textile Museum i London i nära samarbete med såväl konstnären själv som Kaffe Fassett Collective. Utställningen har, förutom i London, även visats på Dovecot Studios i Edinburgh innan den kommit till Millesgården Museum.

Medverkande konstnärer: 
Kaffe Fassett, Brandon Mably, Philip Jacobs, Karen Hughes, Dora Mollov, Kathy Doughthy, Liza Prior Lucy, Judy Irish, Karen K Stone, Kitty Sorgen, Kim Allen, Susan Carlson, Wendy Rohde, Kim McLean, Kay Fernihough, Jo Dixey, Danny Liu Amazonas, Victoria Findlay Wolfe, Shelly Pagliai, Corlissa Searcey, Patty Harants, Judy Stone, Vicky Wozniak, Jamie Wallen, Pam Goecke Dinndorf, Sarah Caldwell, Wendy Wilson, Sophie Standing och Karen Miller Winton.

Text: Thomas Hägg

© visitlidingo.se 2023