Visit Lidingö - Lidingös besöksportal

Hem

10/2-26/5 2024. Millesgården: Jacqueline Marval

Marie-Joséphine Vallet föddes i Quaix utanför Grenoble i Frankrike år 1866. Hon gifte sig och fick en son. När sonen avled, endast sex månader gammal, beslöt hon sig för att separera från sin man och lämna sitt gamla liv. Hon flyttade till Paris och tog namnet Jacqueline Marval (Mar+Val från hennes tidigare namn). I konstens huvudstad blev hon en del av stadens kulturkrets där bl.a Picasso, Marquet och Foujita ingick.

År 1905 deltog hon i den historiska utställning som senare skulle ligga till grund för fauvismen, den utställning där en konstkritiker kallade de deltagande konstnärerna les fauves - vildarna. I Marvals måleri återkommer vissa specifika anletsdrag, hennes egna - de återfinns i porträtt av både män och kvinnor; riddare, prostituerade och andra karaktärer.

Marval ställde inte ut i egenskap av kvinnlig konstnär och nekade konsekvent till sådana propåer. Under sin levnad kom hon att nå stora framgång och deltog i flertalet utställningar internationellt. Men efter hennes död, år 1932, har endast en retrospektiv utställning anordnats i Paris 1987. Den senaste tiden har hon åter börjat hamna i rampljuset. Urval av hennes verk har visats i Moskva, i Grand Palais, på Musée des Beaux-arts samt på den omtalade utställningen om kvinnliga pionjärer på Musée Luxembourg i Paris, 2021.

Utställningen är ett samarbete med Comité Jacqueline Marval i Paris.

Text: Millesgården

Mer info kommer.

© visitlidingo.se 2023