Visit Lidingö - Lidingös besöksportal

Hem

1/6-8/9. Millesgården: L´art brut. Konst som urkraft

L´art brut. Konst som urkraft

Vad är konst och vem avgör det? Dessa frågor väcker utställningen L’ART BRUT – Konst som urkraft, som öppnar på Millesgården den 1 juni 2024. Uttrycket l’art brut, franska för rå konst, myntades av den franske konstnären Jean Dubuffet (1901-1985). Begreppet syftar på konstnärliga uttryck som tillkommit av upphovspersoner som befunnit sig utanför den etablerade konstvärlden med dess akademiska ramverk. Under sin livstid samlade Dubuffet på sig över 5 000 verk och samlingen har idag utökats till närmare 70 000 verk som finns på Collection l’Art Brut i Lausanne och som öppnade för allmänheten 1976. I konsthallen är verken organiserade tematiskt och visar geometriska bildkompositioner, färgstarkt måleri med emblematiska figurer och små papperslappar med tecknade bildberättelser varvat med skrifter, skulpturer, alster med djurmotiv och landskapsskildringar. Utställningen på Millesgården är ett samarbete med Collection de l’Art Brut i Lausanne, Schweiz och baseras på 19 schweiziska upphovspersoner och presenterar över 100 verk.

L’art brut är franska för rå konst, på engelska outsider art och på svenska är benämningen oftast särlingskonst. Men vad är konst? I alla tider har människan på olika sätt skapat för att föreviga och uttrycka det inre känslolivet för omvärlden. Lämningar och avtryck finns över hela världen, i alla kulturer. Finns det en rå och genuin konstnärlig drivkraft hos människan? Är konsten konstruerad av den moderna människan eller finns en uråldrig drivkraft inom oss? Det är frågor som ställs på Millesgårdens kommande utställning L’ART BRUT – konst som urkraft.

Intresset kring dessa frågor har drivit flera konstnärer och strömningar genom historien där de sökt svaren på den ultimata sanningen och strävat efter att hitta ”ursprunget” – det äkta och oförstörda. Den franske konstnären Jean Dubuffet är en av dem. Sommaren 1945 reste han runt i Schweiz med syftet att studera okonventionell konst och samla in material för att publicera ett antal skrifter i ämnet. Han menade att människans behov av konst är ursprunglig och grundläggande och ville finna exempel på äkta och ofiltrerade – råa – konstnärliga uttryck som inte förvanskats av samhällets konventioner.

Offentliga visningar varje tisdag och torsdag klockan 13.00.

Öppettider:
Tisdag - söndag 11.00 - 17.00, även alla helgdagar

Adress:
Herserudsvägen 32

Allmänna kommunikationer till Millesgården:
Tag tunnelbanan eller buss 6, 75 eller 76 till Ropsten. Så långt är allt lätt. Därefter, tag buss 201, 204, 205, 206, 211 eller 212 till "Torsviks torg" (den första hållplatsen). Därefter måste man gå över torget till motsatta sidans två busshållplatser. Från den ena går buss 238 till "Högsätra". Åk med till "Millesgården". Bussen går var 30:e minut så det kan vara snabbare att gå till Millesgården på "Herserudsvägen".

© visitlidingo.se 2024