Visit Lidingö - Lidingös besöksportal

Hem

Åka bil till Lidingö

Lidingö är en ö som ligger nord-ost om Stockholm. Du kan komma till Lidingö genom att köra genom delar av Stockholm eller genom Norra länkens tunnlar. Den fasta förbindelsen till Stockholm är Lidingöbron, en 997 meter lång bro som går mellan Ropsten i Stockholm och Torsvik på Lidingö. Bron invigdes den 24 oktober 1971.

Kommer du söder ifrån via E 4:an från Essingeleden och ska mot Värtan, Lidingö eller E20, ligg då i den fil som heter E20 och 277 och som har en symbol för färja. Norra länkens tunnel börjar ungefär i höjd med Solnabron. De två filerna till höger leder till Lidingö.

Kommer du norr ifrån på E4:an når du också Lidingö genom Norra länkens tunnlar. När du är i höjd med Haga Norra lägg dig då i mittfilen. Trafiken i de två vänsterfilerna går mot Essingeleden, medan mittfilen, som har en symbol för färja och vägarna E20 och 277 till Lidingö, leder fram till en avtagsfil på vänster sida som leder ner i tunneln. Efter cirka fem minuters körning är du vid Lidingöbron. Från Arlanda flyplats är det cirka 40 kilometer till Lidingö.

Kommer du från norr på E 18 kör du förbi Naturhistoriska Riksmuseet (som du då har på vänster sida) och i höjd med Universitetet finns Norra länkens nedfart till Lidingö. Ligg i vänsterfilen och kör genom tunneln till Lidingö. Efter några minuter är du vid Lidingöbron. Maxhastigheten på bron är 70 km i timmen. De flesta tror att det är minimihastigheten.

Från bron kan du köra av åt tre håll. Den högra filen går till norra delen av ön (Sticklinge, Näset, Kyrkviken, Rudboda, Bosön, Elfvik), den mittersta är bäst om du vill åka (snett upp till höger) genom centrum (Torsvik, Herserud). Den mittersta liksom den vänstra filen går till södra delen av ön (Baggeby, Bodal, Mosstorp, Gångsätra, Larsberg, Skärsätra, Högberga, Brevik, Käppala, Gåshaga) men leder också till Centrum och Herserud. Det är bra skyltat.

Länkar till två webbkameror som visar det aktuella läget för Lidingötrafiken. Dels en riktad mot Lidingöbrons avfart till Ropsten (vänster sida) och påfart till Lidingö, och dels en bild åt andra hållet, mot Lidingövägen med påfarten till Lidingöbron (till vänster) och vägen mot Norra länken respektive Stockholm till höger.

Länk till Trafiken i Stockholmsområdet.

Trängselskatt
Under 2006 genomfördes en försöksperiod och vid valet 2006 ville de boende i Stockholm ha skatten kvar. Trots att invånarna i kranskommunerna till stor del röstade emot, beslutade riksdagen den 20 juni 2007 att införa skatten och den 1 augusti 2007 återinfördes trängselskatten i Stockholm.

Skatten tas ut av alla som åker in eller ut från Stockholm med svenskregistrerad bensindriven bil (ej bussar över 14 ton, motorcyklar, diplomatregistrerade bilar, handikappfordon och utryckningsfordon) och ska betalas varje gång en av de 20 s.k. betalstationerna passeras. Varje passage mellan klockan 06.00 och 18.29 på vardagar är skattebelagd. Skatten tas inte ut helgdagar, dag före vissa helgdagar eller under de tre sista veckorna i juli månad. Från 1 januari 2015 ska även utländska fordon betala trängselskatt. Så, alla fordon som passerar en betalstation måste nu betala trängselskatt oavsett nationalitet. Den som kör i Norra länkens tunnlar behöver inte (än så länge) betala trängselskatt.

Skatten varierar beroende på tidpunkten som betalstationen passeras. Läs mer på denna länk till Trafikverket.

Avsikten med arrangemanget är att minska trängseln i Stockholm, innanför tullarna. Bilar som enbart körs innanför tullarna i Stockholm betalar ingen skatt. Bilister som bor i Stockholm och lämnar Stockholms innerstad (och alltså minskar den s.k. trängseln) får däremot betala.

Från den 7 september 2015 är den s.k. Lidingöregeln avskaffad. Alla som ska till eller från Lidingö får nu betala trängselskatt, såvida de inte åker via Norra länken norr eller söder ut. Från den 1 januari 2016 är även Essingeleden avgifts/skattebelagd. Avgiften är, den den 1 januari 2020, aningen lägre än den vanliga trängselskatten.

Läs mer om trängselskatt på denna länk.

 

Sidan uppdaterad 26 juli 2022

© visitlidingo.se 2023