Visit Lidingö - Lidingös besöksportal

Hem

Missa inte/Tips

Sidan uppdaterad 17 juli 2021

TIPS

Lilla Lidingöbron håller på att byggas och kommer öppnas för gående och cyklister under våren 2022 (och för Lidingöbanan 2023). På denna sida finns stadens information + en film om arbetet förra året. Det finns också mycket intressant information, och många bilder, om brobygget på webbtidningen Lidingö Nyheter.

- o - o - o -

Stockholms läns museum har tagit fram appen Upptäck konsten, som visar offentligt konst i ett antal kommuner i länet, bl.a. Lidingö. Länk till nedladdning av appen för Androider. Länk till App Store för iPhone.

- o - o - o -

Lidingö stad har givit ut kartan "Aktiv fritid 2020" med massor av tips om Lidingö. Finns på denna länk (pdf).

- o - o - o -

Alla som är intresserade av vad som händer på andra sidan bron, alltså i Norra Djurgårdsstaden, kan kolla på denna länk, som handlar om de 1500 bostäder som ska byggas i etapp Kolkajen och som är inflyttningsklara runt år 2028. En karta över Norra Djurgårdsstaden finns på denna länk (pdf) och som kanske ger en antydan om vad som ska hända i Ropsten. Här finns förteckning över vilka som fått markanvisning i etapp Kolkajen.

Den nya Lidingöbrons fäste i Ropsten började byggas i maj 2020 och ska vara klart vid årsskiftet 2021/2022. Länk till Stadsutvecklingsområdet Norra Djurgårdsstaden. Artikel i tidninmgen Fastighetsvärlden 28 januari 2020 om det planerade kvarteret Valparaiso, vars yta kommer att halveras jämfört med tidigare planer, se denna länk. Om den nya stadsdelen Loudden kan man läsa på denna länk.

Här är en länk till det snart startade bygget i södra Värtahamnen.

- o - o - o -

Se över 3000 filmer gratis. Lidingö stadsbibliotek erbjuder sina låntagare att låna strömmande film. Helt gratis och lagligt. 3000 filmer från hela världen, nyheter och klassiker, barnfilmer, kortfilmer, tv-serier, sevärda dokumentärer gratis. Det enda som behövs är ett giltigt lånekort på Lidingö stadsbibliotek och en internetuppkoppling.

Se filmerna på dator, surfplatta eller mobiltelefon. Ingen app eller krånglig installation krävs. Tjänsten heter Cineasterna. Vill man se filmen på TV behövs en Google Chromecast eller Apple TV. Länk till Lidingö stadsbibliotek: https://www.cineasterna.com/sv/library/83/selected

- o - o - o -

Filmarkivet.se

Filmarkivet.se har du möjlighet att se unikt rörligt bildmaterial ur arkiven som nu tillgängliggörs på nytt; främst kort-, dokumentär-, journal- och reklamfilm, som speglar ett svenskt århundrade i förvandling och framväxten av dagens samhälle.

Filmarkivet.se är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Kungliga biblioteket.

Filmens första år handlade om att visa “levande bilder” och den till synes magiska förmågan att ge liv åt orörlig materia. Den första svenska filmen gjordes 1897, med titeln Konungens av Siam landstigning vid Logårdstrappan och var 20 sekunder lång... På sidan Filmarkivet.se finns även några journalfilmer från Lidingö.

- o - o - o -

© visitlidingo.se 2022