Visit Lidingö - Lidingös besöksportal

Hem

Missa inte/Tips

Sidan uppdaterad 15 september 2023

TIPS

Långängen-Elfviks naturreservat bästa turistmålet på Lidingö
På Google maps kan användare sätta betyg på stränder, museer och andra turistmål. Det finns sammanlagt drygt 8 300 platser i Sverige som klassas som ”turistattraktioner”. På Lidingö toppas listan av Långängen-Elfviks naturreservat med ett betyg på 4,6 av 5 (baserat på 45 recensioner). Sammanlagt sex platser på Lidingö har fått minst 30 recensioner.

Långängen-Elfviks naturreservat  Betyg: 4,6   Antal recensioner: 45
Millesgården                                 Betyg: 4,5    Antal recensioner: 2 503
Elfviks gård lantbruk                     Betyg: 4,4    Antal recensioner: 86
Södergarnsbadet                          Betyg: 4,3    Antal recensioner: 56
Fågelöudde                                   Betyg: 4,3    Antal recensioner: 50
Käppalabadet                                Betyg: 4,1    Antal recensioner: 31

Nyhetssidan Newsworthy har gjort sammanställningen.

- o - o - o -

Lilla Lidingöbron håller på att byggas och öppnades för gående och cyklister i oktober 2022 (och för Lidingöbanan under senhösten 2023). På denna sida finns stadens information + en film om arbetet förra året.

- o - o - o -

Gamla Lidingöbrons bågspann rivs - slutet på en 100-årig epok
Snart är det sista chansen att få en glimt av den så karakteristiska stålbågen på Gamla Lidingöbron.

Det är ingen enkel uppgift att riva det 30 meter höga och 140 meter långa bågspannet. Hela bågen har sänkts ned till en drygt hundra meter lång flytpråm. Där klipps stålbalkarna ner bit för bit innan de forslas bort.

Brons stål är närmare hundra år gammalt och var redan då bron byggdes av skiftande kvalitet på grund av stålbristen i Europa efter första världskriget. Trots det har stålet fortfarande ett ekonomiskt värde. Men många balkar har stora rostangrepp och andra defekter. Dessutom kan flera äldre målningsbehandlingar innehålla miljögifter, vilket görl att stålet minskar i värde.

Bågspannet har dock ett stort symboliskt värde och ett affektionsvärde. Därför sparas en del av stålet för att bli till ett mindre konstverk eller minnesmärke över Gamla Lidingöbron – en bro som tjänat Lidingöborna i nästan 100 år.
Text: Lidingö stad. Inlagd 15 september 2023

- o - o - o -

Länk till Föreningsregistret på Lidingö finns här.

- o - o - o -

Lidingö stad har givit ut "Naturkartan" med massor av tips om Lidingö. Finns på denna länk.

- o - o - o -

Datumparkering på Lidingö 1 november–30 april
Det innebär parkeringsförbud klockan 00.00-16.00, udda datum på den gatusida som har udda husnummer, jämna datum på sidan med jämna husnummer.

Kom ihåg att datumparkering gäller alla dagar och överallt på hela ön om inget annat skyltas på plats. Exempel på annan skyltning är parkeringsförbud särskilda veckodagar och stopp- eller parkeringsförbud på den ena sidan av gatan. Datumparkering ska göra det lättare att ta sig fram vid snöröjning, sandning och lövborttagning.

- o - o - o -

Alla som är intresserade av vad som händer på andra sidan bron, alltså i Norra Djurgårdsstaden, kan kolla på denna länk.

Artikel i tidningen Fastighetsvärlden 17 januari 2022 om det planerade kvarteret Valparaiso, vars yta halverats jämfört med tidigare planer, se denna länk. Ytterligare en artikel i Fastighetsvärlden 2 maj 2022 om vilka som tar hand om bygget i Valparaiso finns här. Om den nya stadsdelen Loudden kan man läsa på denna länk. Och om Kolkajen finns några bilder här.

Här är en länk till byggprojekten i Värtahamnen. Den 10 februari 2022 påbörjades bygget i Södra Värtahamnen, se denna länk. Här är "Bild-Extra" från Värtan, publicerad den 19 juni 2023, se denna länk.

- o - o - o -

Cineasterna
Se över 3400 filmer gratis. Lidingö stadsbibliotek erbjuder sina låntagare att låna strömmande film. Helt gratis och lagligt. Fyra filmer per månad. 3400 filmer från hela världen, nyheter och klassiker, barnfilmer, kortfilmer, tv-serier, sevärda dokumentärer gratis. Det enda som behövs är ett giltigt lånekort på Lidingö stadsbibliotek och en internetuppkoppling.

Se filmerna på dator, surfplatta eller mobiltelefon. Ingen app eller krånglig installation krävs. Tjänsten heter Cineasterna. Vill man se filmen på TV behövs en Google Chromecast eller Apple TV. Länk till Lidingö stadsbibliotek: https://www.cineasterna.com/sv/library/83/selected

- o - o - o -

Filmarkivet.se
Filmarkivet.se har du möjlighet att se unikt rörligt bildmaterial ur arkiven som nu tillgängliggörs på nytt; främst kort-, dokumentär-, journal- och reklamfilm, som speglar ett svenskt århundrade i förvandling och framväxten av dagens samhälle.

Filmarkivet.se är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Kungliga biblioteket.

Filmens första år handlade om att visa “levande bilder” och den till synes magiska förmågan att ge liv åt orörlig materia. Den första svenska filmen gjordes 1897, med titeln Konungens av Siam landstigning vid Logårdstrappan och var 20 sekunder lång... På sidan Filmarkivet.se finns även några journalfilmer från Lidingö.

- o - o - o -

© visitlidingo.se 2023