Visit Lidingö

Hem

Millesgården: William Morris. Mer än blommiga tapeter

lördag 15 september - söndag 3 februari

Börjar: 2018-09-15 11:00 Slutar: 2019-02-03 17:00

För första gången på 80 år i Sverige visas en utställning om den mångsidige engelske designern William Morris, vars idéer om hantverk och kvalitet spreds över hela Europa vid sekelskiftet 1900. I utställningen presenteras hans liv och gärning genom konstverk, tapeter, tyger och möbler. Det är berättelsen om en framgångsrik affärsman och fabrikör och som samtidigt var brinnande socialist.

Öppettider:
1 oktober - 3 februari, alla dagar utom måndagar 11 - 17


Fråga någon i din omgivning vem William Morris var och det är troligt att du får ett osäkert leende till svar. Fråga då om personen känner till Morristapeter och sannolikt skiner personen upp och svarar: ”Åh - jag älskar blommiga Morristapeter!”
Design av William Morris, som tyger och tapeter, är mycket uppskattad i Sverige men få känner till mannen bakom mönstren. I sitt hemland Storbritannien, däremot, är han ett nationalmonument. Som den centrala personen i den engelska Arts and Crafts-rörelsen har han också lämnat ett rikt arv efter sig och det finns flera musealiserade hem där William Morris inredningar finns bevarade.

William Morris (1834-1896) var en verklig mångsysslare som under sitt 62-åriga liv hann ägna sig åt så olika saker som konst, arkitektur, bevarande av gamla byggnader, liksom design och konsthantverk. Han var författare av romaner och poesi, han startade bokförlag och designade typsnitt. Han intresserade sig för isländska sagor som han översatte till engelska. Han var socialist men också en framgångsrik entreprenör och affärsman.

Alla William Morris olika engagemang bottnade i en önskan att skapa en bättre och vackrare värld för människor. I protest mot det viktorianska samhället, som var konservativt men samtidigt förändrades i grundet genom industrialiseringen, ville Morris slå vakt om hantverkskunnande, småskalig tillverkning, drägliga levnadsvillkor och som socialist slåss för rättvisa och jämlikhet.

Utställningen är ett samarbete med William Morris gallery, William Morris Society och Style Library i London och producerad av Millesgården.

Se även Lidingösidans artikel 14 september 2018.

© visitlidingo.se 2019