Visit Lidingö - Lidingös besöksportal

Hem

Millesgården: Tillbaka till paradiset. Expressionistiska mästerverk

onsdag 20 februari - söndag 9 juni

Max Pechstein, Liggande flicka, 1910, ©Pechstein Hamburg/Tökendorf

Max Pechstein, Liggande flicka, 1910, ©Pechstein Hamburg/Tökendorf

Konsthallen på Millesgården.

Konsthallen på Millesgården.

Börjar den 20 februari klockan 11.00. Slutar den 9 juni klockan 17.00. Gratis visningar, se nedan.

I utställningen presenteras expressionistiska mästerverk från Häuptli-samlingen vid Aargauer Kunsthaus i Schweiz och från Osthaus Museum Hagens samling i Tyskland. Dessa två samlingar innehåller enastående arbeten från olika stadier av den expressionistiska konst som producerades i Tyskland under perioden 1905 -1938. Det är en stor utställning som visar både måleri och grafik, totalt 134 verk av bland annat Emil Nolde, Otto Mueller och Max Pechstein.

Industrialiseringen under 1800-talet medförde att de europeiska städerna växte. Den sociala rörligheten blev större och tekniska framsteg bidrog till att levnadstempot ökade. Det uppstod spänningar mellan och inom samhällsklasserna, och som svar på en längtan efter alternativa samhällsmodeller uppstod olika reformrörelser, ofta internationella. Den yngre generationen gjorde uppror och stakade ut vägen mot friheten. Många konstnärer frigjorde sig i början av 1900-talet från de akademiska traditionerna och började ge uttryck för tidsandan.

Som ett resultat av samhällsomvälvningarna sökte sig konstnärerna mot nya levnadssätt. Ju snabbare förändringarna var desto starkare blev längtan efter ett nytt paradis, vilket konstnärerna tycktes sig hitta i naturen och i främmande kulturer.

Konstnärsgruppen Die Brücke (Bron), där några av de medverkande konstnärerna ingick, bildades i Dresden i början av sommaren 1905 och blev startskottet för en förändring av den tyska konsten. Med sitt nya och känslobaserade måleri ville de inte bara provocera den borgerliga smaken utan också omvärdera det vedertagna skönhetsbegreppet. I München verkade också konstnärsgruppen Der Blaue Reiter (Den blå ryttaren). Även dessa konstnärer sprängde gränserna för måleriet och det föreställande och med hjälp av nya teoretiska principer började de omvärdera den ”primitiva” konsten. 

Alla konstnärerna i utställningen "Tillbaka till paradiset" kom senare att bli klassade som degenererade (entartete) av det nazistiska styret i Tyskland.

Millesgårdens skapare, Carl Milles, själv inspirerad av den klassiska konsten från Italien och Grekland, var länge motståndare till den moderna konsten. Han besökte München 1937 och såg de två beryktade konstutställningarna, en med tillåten konst och en med degenererad och beslagtagen konst, Entartete kunst. Efter besöket skriver han till sin hustru Olga att han sett båda utställningarna och att hans hjärta fröjdas när han ser vad regimen har förbjudit. 

Just därför är utställningen viktig att visa på Millesgården. Den visar hur samhällets inställning till konst förändras. Något som idag kanske är viktigare än någonsin att komma ihåg.

Konstnärer: Cuno Amiet,  Max Beckmann, Walther Bötticher, Conrad Felixmüller, Lyonel Feninger, Erich Heckel, Alexej von Jawlensky, Wassily Kandinsky, Ernst Ludwig Kirchner, Max Liebermann, August Macke, Franz Marc, Ludwig Meidner, Gabriele Münter,  Otto Mueller, Emil Nolde, Max Pechstein, Christian Rohlfs, Karl Schmidt Rottluff.

Öppettider:
20 feb - 30 april: Tisdag - söndag klockan 11.00 - 17.00, även påskhelgen
1 maj - 9 juni: Alla dagar klockan 10.00 - 17.00.
 

Visningar:

Tisdag 26 mars Allmän visning kl 13:15 (kvart över ett) av TILLBAKA TILL PARADISET. 

Torsdag 28 mars Allmän visning kl 13:15 (kvart över ett) av TILLBAKA TILL PARADISET. 

Tisdag 2 april Allmän visning kl 13:15 (kvart över ett) av TILLBAKA TILL PARADISET. 

Torsdag 4 april Allmän visning kl 13:15 (kvart över ett) av TILLBAKA TILL PARADISET. 

Tisdag 9 april Allmän visning kl 13:15 (kvart över ett) av TILLBAKA TILL PARADISET. 

Torsdag 11 april Allmän visning kl 13:15 (kvart över ett) av TILLBAKA TILL PARADISET.

Tisdag 16 april Allmän visning kl 13:15 (kvart över ett) av TILLBAKA TILL PARADISET.

Torsdag 18 april Allmän visning kl 13:15 (kvart över ett) av TILLBAKA TILL PARADISET. 

Tisdag 23 april Allmän visning kl 13:15 (kvart över ett) av TILLBAKA TILL PARADISET.

Torsdag 25 april Allmän visning kl 13:15 (kvart över att) av TILLBAKA TILL PARADISET. 

© visitlidingo.se 2019