Visit Lidingö - Lidingös besöksportal

Hem

Millesgården: Gustaf Tenggren – Folksagor & Disney. Stängt 20 mars - 14 april

lördag 22 februari - söndag 31 maj

Gustaf Tenggren, Valborgsmässoafton, 1916, akvarell

Gustaf Tenggren, Valborgsmässoafton, 1916, akvarell

Gustaf Tenggren. Självporträtt, olja, målat 1955.

Gustaf Tenggren. Självporträtt, olja, målat 1955.

Den berömda affischen för "Snövit och de sju dvärgarna" visas på utställningen.

Den berömda affischen för "Snövit och de sju dvärgarna" visas på utställningen.

Illustrationer och några svampar som anknyter till "Bland tomtar och troll" som Tenggren arbetade med mellan 1917 och 1926..

Illustrationer och några svampar som anknyter till "Bland tomtar och troll" som Tenggren arbetade med mellan 1917 och 1926..

Tenggren arbetade mycket med barnboksillustration, bland annat med Little Golden Books. "The Poky Little Puppy".

Tenggren arbetade mycket med barnboksillustration, bland annat med Little Golden Books. "The Poky Little Puppy".

Utställningens curator Lars Emanuelsson har också givit ut boken "Gustaf Tenggren - en biografi", som i begränsad upplaga säljs på Millesgården.

Utställningens curator Lars Emanuelsson har också givit ut boken "Gustaf Tenggren - en biografi", som i begränsad upplaga säljs på Millesgården.

Millesgården håller stängt från fredag 20 mars till och med fredag 14 april. Detta datum kan komma att förlängas.

-------------------------------------------------------------------------------------

Meddelande från Millesgården den 18 mars:
I virustider
Vi följer regeringens beslut och övervakar antalet besökare i våra lokaler. Det innebär att vi har utställningen, skulpturparken, konstnärshemmet och restaurangen öppen som vanligt, dock har vi inga allmänna visningar under mars månad, till att börja med. 

----------------------------------------------------------------------------------------
 

Utställningen öppnade lördag den 22 februari. Sista dag är den 31 maj. Öppettider och visningstider, se längst ned.

Gustaf Tenggren – Folksagor & Disney

Det är troligt att du redan sett ett flertal av Gustaf Tenggrens (1896-1970) illustrationer. Men lika troligt är det att du inte känt till det. I utställningen får du följa Tenggren genom hans karriär från driven tonåring i Göteborg, via framgångarna i New York till tiden som Art Director hos Walt Disney. Förmågan att kombinera den nordiska och tyska mörka och ödesmättade sagotraditionen med Disneys charmiga karaktärer var något Tenggren i hög grad bemästrade. 

Gustaf Tenggren växte upp i västsvenska Magra, bland sex syskon. Redan från tidig ålder fanns viljan och drivet att bli konstnär. När han var 13 år blev han antagen till konstskola i Göteborg. Tack vare ett stipendium hade familjen råd att avvara sonens inkomster från arbetet i en litografiverkstad där han arbetat sedan han var 11 år. 1914 får Tenggren ytterligare ett stipendium och börjar vid Valands Målarskola. Hans lärare i måleri underströk vikten av att eleverna skaffade sig färdigheter de kan försörja sig på, och fokus bland flera av eleverna blev tidningsteckning, illustration eller reklam. Nu fick Tenggren sina första uppdrag: han målade kulisser på Stora Teatern i Göteborg, illustrerade böcker och tidningar. 

Från 1917 illustrerar Tenggren Bland Tomtar och Troll. Hans känsla för det stämningsfulla, de trolska miljöerna med mossbeklädda stenar, ledde till att han anlitades som illustratör för 10 årgångar – fler än John Bauer. Efter uppdrag från ett danskt förlag som bl.a. mynnade i 32 färgillustrationer för Bröderna Grimms sagor blev Tenggren en erfaren illustratör och siktet ställdes mot väst.

Sommaren 1920 emigrerade han med sin fru Anna till USA, där två av hans systrar redan bosatt sig. Efter 12 dagars resa med Atlantångaren Hellig Olav ankom de till New York. Efter att ha visat upp sina arbetsprover får han direkt teckningsjobb på en stor tidning. I den farten fortsätter det; affischer till teatrar, reklambilder för varuhus och tidningar. Sex månader senare hade han etablerat sig och under 1920-talet var Tenggren en av de mest välrenommerade och högst betalda illustratörerna i New York. Bland inkomsterna kunde han även räkna beställningar av porträtt av medlemmar i New Yorks societets- och kändiskretsar. 

1936 söker Walt Disney Studios talanger till arbetet med filmatiseringen av Bröderna Grimms "Snövit och de sju dvärgarna". Man eftersökte personer som kunde levandegöra figurerna och skapa en stämning som skulle beröra publiken. Walt Disney hade rest runt i Europa och köpt med sig över 300 bilderböcker med illustrationer. Tenggren erbjuds en anställning som art director. Som efterföljare till Bauer skulle han kunna tillföra den europeiska konsttraditionen som Disney eftersökte. Tenggrens illustrationer kom att utgöra det visuella marknadsföringsmaterialet för filmen Snövit och de sju dvärgarna och affischen till filmen är en av filmhistoriens mest kända. Fram till 1939 medverkade han vid ett flertal av Disneys viktigaste filmer, bland annat Pinocchio, Bambi, Dumbo och Fantasia. Under arbetet med Bambi reste Tenggren till Oregon och ställde sitt staffli mitt i skogen omgiven av sequoiaträd, allt för att fånga de vilda skogsinteriörerna som utgör scenen i filmen. Pinocchios motivvärld med sina sydtyska tyrolermiljöer, står Tenngren själv bakom och den trolska och i många fall lite kusliga tonen i filmerna har han i stor del bidragit till. 

De följande drygt 20 åren arbetade han mycket med barnboksillustration, bland annat med Little Golden Books. "The Poky Little Puppy" av Gustaf Tenggren låg år 2000 på första plats över USA:s genom tiderna mest publicerade bilderbok för barn.

Sina sista år spenderade Tenggren med dåvarande frun Mollie på ön Southport Island. Måleriet fick en mörkare air och hans sista publicerade böcker, t.ex. The Knights around the Round Table har en mer expressionistisk och rå ton. Gustaf Tenggren avled i Maine 1970 i sviterna av lungcancer. Mollie testamenterade hans efterlämnade konst till University of Minnesota i Minneapolis. Gustaf Tenggren var vid sin död nästan bortglömd i hemlandet trots att många av de böcker han illustrerade gavs ut i Sverige. 

I utställningen visas ett hundratal verk av Tenggren; illustrationer, skisser, oljemålningar och böcker skapade under ett spann på 60 år. Under utställningsperioden kommer vi även att visa filmen Pinocchio, en av de Disneyfilmer med tydligast Tenggrenskt manér.

Utställningen är ett samarbete med Lars Emanuelsson, curator och Tenggrenexpert.

Text: Millesgården

Länk till Wikipedias artikel om Gustaf Tenggren.

Öppettider:
22 februari - 30 april, tisdag - söndag 11.00 - 17.00
Under påskhelgen 9 april - 13 april, öppet dagligen 11.00 - 17.00
1 maj - 31 maj, dagligen 10.00 - 17.00

Visningar:
Kul för barn:
Under utställningsperioden visas filmen Pinocchio. Man kan även regissera sin egen skuggteater. 

Torsdag 16 april Allmän visning 13:15 (kvart över ett) av utställningen GUSTAF TENGGREN Folksagor & Disney.

Tisdag 21 april Allmän visning 13:15 (kvart över ett) av utställningen GUSTAF TENGGREN Folksagor & Disney.

Torsdag 23 april Allmän visning 13:15 (kvart över ett) av utställningen GUSTAF TENGGREN Folksagor & Disney.

Tisdag 28 april Allmän visning 13:15 (kvart över ett) av utställningen GUSTAF TENGGREN Folksagor & Disney.

Torsdag 30 april Allmän visning 13:15 (kvart över ett) av utställningen GUSTAF TENGGREN Folksagor & Disney.

Tisdag 5 maj Allmän visning 13:15 (kvart över ett) av utställningen GUSTAF TENGGREN Folksagor & Disney.

Torsdag 7 maj Allmän visning 13:15 (kvart över ett) av utställningen GUSTAF TENGGREN Folksagor & Disney.

Tisdag 12 maj Allmän visning 13:15 (kvart över ett) av utställningen GUSTAF TENGGREN Folksagor & Disney.

Torsdag 14 maj Allmän visning 13:15 (kvart över ett) av utställningen GUSTAF TENGGREN Folksagor & Disney.

Tisdag 19 maj Allmän visning 13:15 (kvart över ett) av utställningen GUSTAF TENGGREN Folksagor & Disney.

Torsdag 21 maj Allmän visning 13:15 (kvart över ett) av utställningen GUSTAF TENGGREN Folksagor & Disney.

Tisdag 26 maj Allmän visning 13:15 (kvart över ett) av utställningen GUSTAF TENGGREN Folksagor & Disney.

Torsdag 28 maj Allmän visning 13:15 (kvart över ett) av utställningen GUSTAF TENGGREN Folksagor & Disney.

© visitlidingo.se 2020