Visit Lidingö - Lidingös besöksportal

Hem

Bosön

Flaggor vid entrén till Bosön.

Flaggor vid entrén till Bosön.

Mästarvillan, f.d. Paulsro.

Mästarvillan, f.d. Paulsro.

Vinnarhallen.

Vinnarhallen.

Översikt över Bosön.

Översikt över Bosön.

Bosön

Bosön, en halvö på norra Lidingö, är Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum. Tillsammans med SISU Idrottsutbildarna, idrottsrörelsens studieförbund, är Bosön den svenska idrottsrörelsens kraftkälla för idrottsutveckling. På Bosön finns en idrottsfolkhögskola och flera moderna anläggningar för ett 60-tal sportgrenar. Bosön har två olika konferensanläggningar, Mästarvillan och Olympiahuset.

På själva Bosön finns också ett antal privatvillor, många från 1900-talets början, ett antal båtverkstäder, sommarstugeområdet Dalakolonin och en småbåtshamn.

Historia
Paul Urbanus Bergström, knallen från Västergötland, var den förste att sälja färdigsydda kläder i Sverige. Han startade varuhuset PUB i Stockholm 1925, men köpte redan i början av 1900-talet området på Bosön för att ha som sommarställe. 1925 flyttade han ut till sin nybyggda villa, Paulsro, som i dag är Mästarvillan.

Riksidrottsförbundet köpte hela fastigheten på 67.000 kvadratmeter och villan Paulsro år 1938. Den första kursen hölls på Bosön redan 1939, en cykelkurs för tränare och aktiva, med 27 deltagare. Sedan kom andra världskriget och militären lade beslag på husen fram till 1943. På Bosön hade man en avlyssningsstation där man bl.a. knäckte tyskarna krypton i samband med finska kriget. På Askrikefjärden utanför Bosön fanns en torpedskjutningsbana.

Efter kriget byggdes Bosön ut. Då tillkom bollhallen och simhallen. Även friidrottsanläggningen utomhus byggdes. Senare byggdes tennis- och träningsplaner och en idrottspoliklinik för rådgivning, hälsokontroller och tester.

1958, när Sverige arrangerade fotbolls-VM, användes f.ö. Bosön som förläggning åt de blivande världsmästarna Brasilien, där den då okände men sedan mycket välkände spelaren Pelé fanns med.

1978 blev Bosön idrottsfolkhögskola. Utomhusanläggningarna byggdes ut genom att en del av havsviken fylldes igen. 1983 byggdes friidrottshallen.

1995 byggdes Olympiahuset, tidigare benämnt skolhuset, ut med nytt kök och modern matsal med plats för 350 gäster. Samtidigt utökades också konferenskapaciteten i två plan med 16 konferenssalar. Hotelldelarna Liraren och Lyftaren byggdes, liksom ett tredje hus, Löparen. Mästarvillan fick en rejäl upprustning, liksom simhallen. En särskild Studentcampus har också byggts på området, med åtta huskroppar och totalt 76 lägenheter.

2006 invigdes den nya Multihallen, numera omdöpt till Vinnarhallen, som byggts på delar av de tidigare utomhusanläggningarna.

Namnet Bosön
Det ursprungliga namnet på Bosön var Lagnön (1600-tal). Att båda dessa namn innehåller efterledet “ö” har sitt ursprung i att landområdet för cirka 1000 år sedan utgjorde en ö, separerad från Lidingö-landet utmed den nuvarande dalgången vid Bosöns marina. Förledet Bo härstammar från att området tillhörde Bo gård, en av de största lantbruksgårdarna på Lidingö under 1300-1400-talet.

Kommunikationer: Tunnelbana till Ropsten. Buss 211 går direkt från Ropsten till Bosön, dock endast en gång i timmen. Bussarna 204, 212 och 222 (222 endast högtrafik) går från Ropsten till hållplats Rudboda. Därifrån är det drygt 500 meters gångväg till Bosön. Buss 238 går också till Rudboda, från Larsberg.

© visitlidingo.se 2024