Visit Lidingö

Hem

Lidingö: Raoul Wallenbergdagen

söndag 27 januari - söndag 27 januari

Fackeltåget går till Raoul Wallenberg-monumentet

Fackeltåget går till Raoul Wallenberg-monumentet

Arrangemanget pågår mellan klockan 12.00 och 13.00.

Raoul Wallenbergdagen och Förintelsens minnesdag högtidlighålls på Lidingö.

Samling klockan 12.00 vid Lidingö Stadsbiblioteks övre entré i Lidingö centrum för fackeltåg till Raoul Wallenberg-monument. Där talar kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M). Programmet fortsätter därefter i Ansgarskyrkan, Lidingö centrum, där man bland annat uppmärksammar hur Lidingös skolor och fritidsgårdar arbetar i Raoul Wallenbergs anda.

Raoul Wallenbergdagen instiftades av Lidingö stad 2002 och har sedan dess genomförts på Förintelsens minnesdag den 27 januari.

Stadens Raoul Wallenbergpris går i år till eleverna på Hersby gymnasium för deras arbete mot diskriminering och för mänskliga rättigheter.

- Vi väljer i år att ge priset för elevengagemang utöver det vanliga men också som stöd till avslutande aktiviteter i det här stora projektet. Vi lyfter elevgrupper som Pridekommittén, Amnestygruppen, Fredagsfemman med flera. Eleverna på Hersby gymnasium har tidigare mottagit Raoul Wallenbergs pris i olika konstellationer och har en fin tradition med att arbeta i Raoul Wallenbergs anda. Och det är ett arbete som fortsätter, säger John Svensson, kulturchef i Lidingö stad.

I Ansgarskyrkan blir det prisutdelning, musik och presentationer där särskilt de överlevande av Förintelsen och deras stora insatser kommer att lyftas, för att inte glömma vad som hände och vad som kan hända. Sedan handlar det om hur Lidingös barn och ungdomar, i skolor och på fritiden, på olika sätt arbetar för medmänsklighet och mänskliga rättigheter i Raoul Wallenbergs anda. 
 

© visitlidingo.se 2019